Η κτηνοτροφία είναι και αυτή αναπόσπαστο κομμάτι στην παράδοση της Κρήτης. Χρησιμοποιούνται το αιγοπρόβειο γάλα φτιάχνουν εξαιρετικά τυριά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, γιαούρτι, και τον ξινόχοντρο.
Το τυρί και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα συναντάτε πολύ συχνά στο Κρητικό τραπέζι, μόνα τους, συνοδευμένα με φρούτα όπως γραβιέρα με καρπούζι ή πεπόνι, συνδυασμένα με μέλι (το γιαούρτι, η γραβιέρα, η μυζήθρα, οι σφακιανές πίτες), σε διάφορες συνταγές για πίτες με διάφορα τυριά αλμυρά ή γλυκά όπως καλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, σφακιανές πίτες, λιχναράκια, ανεβατά κρεατόπιτες κ.α.
Αυτό που κάνει τα Κρητικά τυριά να διαφέρουν είναι ότι παρότι η επεξεργασία του γάλακτος γίνεται πλέον σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις διατηρείται όμως η παραδοσιακή διαδικασία τυροκόμησης.
Τα παραδοσιακά Κρητικά τυριά είναι ο Αθότυρος, Γραβιέρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Κεφαλοτύρι, Τυρί Μαλάκα, Μυζήθρα, Στάκα, Ξινομυζήθρα, Τυροζούλι.