Η διατροφική αξία του μελιού ηταν γνωστή ακόμα και από τους αρχαίους Έλληνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του Μινωικού Πολιτισμού είναι το κόσμημα που απεικονίζει τις δύο μέλισσες και μαρτυρεί την παρουσία της μελισσοκομίας. Είναι φυσικό τονιτικό, με αντιοξειδωτικές ουσίες και πλούσιο σε Βιταμίνη Ε.
Λόγω θερμοκρασίας, γεωμορφολογίας και της ποικιλίας σε βότανα, στην Κρήτη ευνοείται η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Το Θυμάρι, τοφασκόμηλο, η ρίγανη, το πεύκο, οι ακακίες, η κουμαριά, οι ευκάλυπτοι, τα εσπεριδοειδή αποτελούν φυσική τροφή των μελισσών.
Η Κρήτη βρίσκετε στην 4η θέση της συνολικής παραγωγής μελιού σε διεθνές επίπεδο. Τα δύο σημαντικότερα είδη που παράγονται είναι το μέλι από θυμάρι και το μέλι από πεύκο.
Το θυμαρίσιο μέλι είναι πιο ανοιχτόχρωμο, πιο γλυκό και πολύ αρωματικό ενώ το πευκόμελο είναι πιο σκούρο και λιγότερο γλυκό, συχνά αναμιγνύονται αυτές οι δυο ποικιλίες όταν οι μέλισσες έχουν πρόσβαση και σε πεύκα κ σε θυμάρι.